Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK en Voedselbanken Nederland hebben na ruim twaalf jaar samenwerken een nieuwe mijlpaal bereikt: onlangs overhandigde HAK het 7,5 miljoenste product aan de organisatie die jaarlijks zo’n 180.000 klanten helpt. Voedselbanken Nederland is erg blij met alle potten en stazakken en vraagt ook andere bedrijven in de voedingsindustrie om structureel te doneren, waar nodig uit de reguliere voedselvoorraad. Vanwege de tijdelijke aard van veel donaties en de sterke terugloop van producten uit verspillingsstromen voorzien Voedselbanken Nederland een continue uitdaging op het gebied van voedselverwerving.
Na de laatste oproep van Voedselbanken Nederland steeg de hoeveelheid voedseldonaties; een aantal bedrijven gaf gehoor aan de hartenkreet en bracht met hun donaties het landelijk volume tijdelijk weer op peil. Hierdoor werd het tekort aan essentiële productdonaties afgelopen jaar flink teruggebracht Toch voorziet de organisatie in de toekomst wederom tekorten vanwege de tijdelijke of eenmalige aard van veel van deze donaties.
Verschuiving naar donaties uit reguliere voedselvoorraad
Daarnaast blijft het aantal voedseldonaties uit verspillingsstromen sterk afnemen. Dit komt doordat voedselfabrikanten en supermarkten deze restproducten steeds vaker vermarkten aan consumenten. Door deze verschuiving ontstaat er een grote behoefte aan producenten en retailers die structureel een deel van hun assortiment willen doneren. Bovendien heeft Voedselbanken Nederland de ambitie om nog veel meer mensen in armoede te bereiken. In totaal zijn dit er 540.000, waarvan er op dit moment slechts 180.000 worden bereikt. Vanzelfsprekend zijn er in lijn met deze ambitie ook flink meer donaties nodig op een vaste basis.
Paul van Berkel, bestuurslid Voedselverwerving Voedselbanken Nederland: “HAK is een goed voorbeeld van een partner die structureel doneert. Bovendien helpt HAK om gezonde voeding te leveren aan onze klanten, zeker in de maanden waarin er weinig verse groenten beschikbaar zijn. De potten en stazakken zijn lang houdbaar en bevatten tegelijkertijd alle vitamines en voedingsstoffen doordat ze na de oogst worden geweckt en ze zijn ideaal om op voorraad te hebben. Op die manier levert HAK al jaren een grote bijdrage aan het realiseren van voedzame maaltijden voor onze klanten die leven van een bestaansminimum.
Een gezonde maaltijd voor iedereen
Volgens Nicole Freid, CEO van HAK, sluit de samenwerking naadloos aan op de missie van HAK: “We vinden het belangrijk dat iedereen in de samenleving een gezonde maaltijd met groenten op tafel kan zetten, ook in de wintermaanden waarin er weinig tot niets van het land komt. We willen zoveel mogelijk mensen helpen meer groenten en peulvruchten te eten; daarom zijn we al meer dan een decennium trotse partner van Voedselbanken Nederland. Ook wij zien dat verspilling bij ons steeds verder terugloopt, daarom houden wij onze donaties op peil met reguliere producten die we normaal gewoon aan de supermarkten verkopen. We doen wat we kunnen om de Voedselbanken en hun klanten te helpen, zo lang als dat nodig is.”
Ook gelddonaties zijn meer dan welkom volgens Van Berkel: “Zo kunnen we voedzame producten inkopen bij (lokale) supermarkten en voedselfabrikanten, wanneer we deze tekort komen. Bovendien levert elke gedoneerde euro aan de Voedselbank twaalf euro aan maatschappelijke waarde op. Dit komt onder meer doordat klanten van de Voedselbanken gezonder kunnen eten en daardoor minder vaak een beroep doen op de gezondheidszorg.[1] Daarom zijn we blij met elke bijdrage, zowel vanuit burgers als de sector. Toch hopen we dat de voedingsindustrie begrijpt dat we hun structurele steun keihard nodig hebben om onze klanten nu en in de toekomst te kunnen helpen.”
[1] Rapport Deloitte, 2024.