Hee, ik ben niet de enige. Ik hoef me niet te schamen

‘Vroeger had ik werk, geld, een gezin. Maar nu is alles anders. Mensen zeggen dat we het in Nederland best goed hebben. Maar waarschijnlijk kunnen ze zich niet voorstellen dat je leven totaal kan veranderen.

In de schuldsanering

Nooit heb ik gedacht dat ik bij de Voedselbank terecht zou komen. Maar vlak na mijn pensioen heb ik een beroerte gehad. Mijn vrouw heeft me achtergelaten met een schuld van € 15.000,-. Nu zit ik in de schuldsanering, en ik moet rondkomen van € 20,- per week. Financieel zit ik helemaal klem.

Heel blij met de Voedselbank

Ik ben heel blij met mijn wekelijkse voedselpakket. Het helpt mij goed om de week door te komen. Als ik dat voedselpakket niet had, had ik niet genoeg te eten. Met die 20 euro vul ik het voedselpakket aan: een pak suiker, een pak rijst, soms een stukje vlees. Voor andere dingen is geen ruimte.

Geen idee

Na 3 jaar heb je in principe geen recht meer op een voedselpakket, dat weet ik. Ik hoop dat ik tegen die tijd een oplossing weet. Maar wat? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Uiteindelijk ben je dan op anderen aangewezen.

Betere tijden?

Als ik aan mijn toekomst denken, voel ik me somber. Ik ben 65 jaar, ik kan niks doen om mijn situatie te veranderen. Dat is moeilijk, griezelig soms. Ik kan nog wel lachen, hoor! Maar laten we zeggen dat ik betere tijden heb gekend.

Schaam je niet

Mensen die het net als ik financieel moeilijk hebben zou ik willen zeggen: schaam je niet om hulp te vragen. En probeer toch het beste ervan te maken.

‘Hee, ik ben niet de enige’

Nee, ik wil niet dat mijn naam vermeld wordt bij dit stukje. Je begrijpt wel waarom. Ik vertel mijn verhaal in de hoop dat anderen die er slecht voorstaan misschien denken: ‘hee, ik ben niet de enige. Ik hoef me niet te schamen’. Ook al is het leven nog zo moeilijk, er zijn altijd lichtpuntjes.

2 reacties

  1. O wat zou ik graag willen dat het anders was, maar dat toverstokje heb ik niet. Maar wat fijn dat u geholpen wordt door de voedselbank. En nee U hoeft zich niet te schamen. Petje af voor u. De mensen die denken en zeggen dat er geen armoede bestaat en dat het dan je eigen schuld wel zal zijn, die moeten zich schamen en eens beter nadenken voordat je oordeelt over anderen. Ook de regering moet eens met andere ogen kijken. Zie afl. Pauw gisteravond (5 Dec.)

  2. In principe is de termijn van klant zijn bij een Voedselbank 3 jaar, maar zie om me heen dat er Voedselbanken zijn, die na afloop van het uitleveren van de pakketten, nog producten uitleveren aan klanten die al zijn uitgeschreven, maar zeker niet afgeschreven.
    Neem eens contact op met je Voedselbank.

Reacties zijn gesloten.

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media