Zonnebloemolie en houdbare melk zijn met geld van de Europese Unie centraal ingekocht voor de voedselbanken. Ze vormen een waardevolle aanvulling op het aanbod voor onze klanten. Maar ook een nieuwe uitdaging voor de lokale voedselbanken. Eind vorig jaar werden deze producten voor het eerst aan twintig locaties geleverd, waaronder Voedselbank Oss. Dit betekende voor de betrokken teams een extra stroom goederen, met een eigen administratie en een uitdaging in de verwerking ervan. Maar in Oss waren ze er klaar voor, want ze draaiden al mee in de pilot van dit project.
Henk Snijders, bestuurslid en bedrijfsleider van Voedselbank Oss, is vanaf het begin betrokken bij het project rond de subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF). En hij is heel enthousiast. ‘Tijdens de pilot hebben we ervaring opgedaan met het administreren en de uitgifte van de producten die we via het ESF binnenkregen. Zo’n project erbij is erg leuk, het geeft altijd wat extra reuring. En zo’n nieuwe stroom producten erbij is prettig.’
In de aanbieding
,,Er is bij deze goederen wel iets waar je op moet letten,’ legt Henk uit. ‘Er mag namelijk geen voorraad van aangehouden worden. Uiterlijk twee weken na binnenkomst moet alles op zijn. Bij het winkelconcept, zoals wij dat in Oss hebben, vereist dat soms wat sturing. Bij zonnebloemolie was dit geen probleem, die hebben we niet vaak in ons aanbod. Dus toen deze flessen in de schappen stonden, waren ze zo weg. Voor de houdbare melk lag dat anders. Het is een mooi product om als ondersteuning te hebben als je geen verse melk hebt. Dan kun je in ieder geval iets van zuivel meegeven. Maar als er ook verse beschikbaar is, kiezen mensen meestal daar voor. Voor de uitgifte van de houdbare melk moesten we dan ook wat bedenken.’’
,,We boden een deel van de partij strategisch in het begin van de winkel aan, hierdoor pakten de klanten het sneller mee. En we gaven op het schap aan dat er naast het op de kleurcode vermelde aantal een pak extra meegenomen mocht worden. Dat werkte prima. Het uitleveren van de ESF-producten verliep hierdoor bij ons heel soepel en ook binnen de tijd die hiervoor stond.’’
Goede voorbereiding
In de volgende fase krijgen meer voedselbanken met ESF-producten te maken. Waar moeten ze volgens Henk op letten? ,,Zorg dat je de vereiste administratie van het begin af aan op orde hebt en dat alles in het magazijn en in de winkel op elkaar is afgestemd. Je moet het proces goed inrichten en het papierwerk nauwkeurig bijhouden. Dan valt het wel mee. Ik ben denk ik een halfuurtje bezig om zo’n partij bij binnenkomst in te klaren en achteraf te verantwoorden.’’
In Oss kijkt het hele team dan ook vol vertrouwen uit naar verdere uitbreiding van de stroom ESF-producten. Alles is welkom. Alleen extra blikken soep denken ze hier niet nodig te hebben, met buurman Unox om de hoek.
Het ESF-project
Met ESF-steun maken we onze voedselpakketten de komende jaren nóg waardevoller. Een belangrijke stap omdat we een duidelijke trend zien: bedrijven gaan steeds slimmer om met voedselverspilling, waardoor er minder voedsel via de gebruikelijke kanalen binnenkomt. Het ESF-project is een van de nieuwe manieren om klanten structureel te helpen.