PERSBERICHT: Voedselbanken willen doorgaan

PERSBERICHT

Houten, 16 maart 2020

Voedselbanken zullen doorgaan met voedseluitgifte, tenzij de gezondheid van de vrijwilligers in gevaar komt.

Voedselbanken zullen doorgaan met hun activiteiten. We streven ernaar om zo lang als mogelijk voedsel uit te delen aan diegenen die dat hard nodig hebben.
Soms zal dat lokaal niet mogelijk zijn. Voedselbanken hebben veel oudere vrijwilligers die in de risicogroep van het coronavirus vallen. Dat kan ertoe leiden dat zij lokaal moeten besluiten een voedselbank tijdelijk te sluiten.

Een aantal voedselbanken heeft helaas moeten besluiten om tijdelijk de deur dicht te doen

Een aantal voedselbanken heeft helaas inmiddels moeten besluiten om tijdelijk dicht te gaan. De veelal oudere vrijwilligers behoren tot de risicogroep. Er is onderzocht of de werkzaamheden konden worden opgevangen door derden. Omdat echter ook vrijwilligers op kernfuncties, zoals algehele coördinatie en voedselveiligheid, om gezondheidsredenen aangeven te stoppen, kan uitlevering niet meer plaats vinden. Op de website van voedselbankennederland.nl komt een overzicht met voedselbanken die gesloten zijn.
Wij roepen burgers in deze gemeenten op om in deze periode van sluiting goed te zorgen voor hun naasten.
Voedselbanken Nederland zoekt via de Tweede Kamer naar een alternatief om deze kwetsbare mensen toch aan voedsel te helpen in deze periode. Berichtgeving volgt.

Waarom gaan voedselbanken geen pakketten thuisbezorgen?

Sommige voedselbanken bezorgen inderdaad nu thuis en velen onderzoeken de mogelijkheid. Om te kunnen garanderen dat het voedsel veilig bij onze klanten komt, hebben we echter de expertise nodig van diverse vrijwilligers. Bij voedselbanken zit deze bijzondere expertise bij oudere vrijwilligers die in de risicogroepen vallen. Als deze ervoor moeten kiezen om thuis te blijven, kunnen we geen veilige, georganiseerde uitlevering garanderen.

We verwachten dat het voedselaanbod op peil blijft

De afgelopen paar dagen heeft het hamsteren van burgers geleid tot lokale tekorten. Onze verwachting is dat de landelijke leveranties van supermarkten en fabrikanten, op korte termijn op het oude niveau terugkomen. We zijn in contact met partijen om na te gaan of we extra voedsel kunnen krijgen. Ook wordt gekeken hoe we de lokale leveranties tussen voedselbanken en lokale supermarkten minimaal op constant niveau kunnen houden.

We verwachten een toename van het aantal klanten

Bepaalde groepen in de samenleving worden hard getroffen, denk daarbij aan ZZP’ers. Wij houden er daarom rekening mee dat ons klantenaantal zal groeien. We streven ernaar het intakeproces van nieuw klanten intact te laten. Mocht dat door uitval van vrijwilligers of externe instanties niet mogelijk blijken, dan adviseren wij de voedselbanken coulant om te gaan met nieuwe aanvragen.

2 reacties

 1. Duidelijke informatie over de Voedselbanken die willen – en ook kunnen doorgaan, gelukkig…..!

  Hoe lossen de Voedselbanken het op om volgens het Protocol de chauffeurs verplicht met hun bijrijders dagelijks te laten rijden?

  Graag hierover een reactie van jullie terug, alvast bedankt daarvoor.

  Heel veel sterkte en wijsheid met alles, met vriendelijke groet Marije van der Kammen

  1. Beste Marije,

   Wij als koepelorganisatie van de voedselbanken, adviseren onze leden (de 170 voedselbanken) om te werken volgens de richtlijnen van het RIVM.
   Hartelijke groeten

Reacties zijn gesloten.

Voedselbanken willen doorgaan: uitladen van groenten

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email