Voedselbanken ontvangen ruim half miljoen om laaggeletterden in armoede te bereiken

Voedselbanken ontvingen gisteren, in de Week van de Voedselbanken, een cheque van € 510.000 dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Daarmee werd hun aanvraag om de grote groep laaggeletterden die in armoede leven te bereiken gehonoreerd.

Schaamte en laaggeletterdheid- een dubbel taboe

Naar schatting zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd en/of laaggecijferd. Daarvan zijn er 240.000 mensen die laaggeletterd zijn en ook in armoede leven. Op beide thema’s, laaggeletterdheid en armoede, heersen enorme taboes. Voedselbanken hebben grote moeite om in contact te komen met deze doelgroep. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen de voedselbanken deze doelgroep ondersteunen op hun weg naar zelfredzaamheid.

Op maat gemaakte communicatiematerialen en trainingen

Voedselbanken Nederland (VBN) wil met deze bijdrage haar communicatie geschikt maken en via campagnes op gerichte plaatsen de doelgroep attenderen op de voedselhulp die zij kunnen ontvangen. Ook worden trainingen ontwikkeld voor vrijwilligers die klantcontacten hebben, zodat zij laaggeletterdheid kunnen herkennen. Voedselbanken werken volgens het credo ‘geen pakket zonder traject’. De voedselbank is onderdeel van een keten die hulpverlening biedt in het leven van mensen en sociale cohesie bevordert. Door bij te dragen aan hun basale voedselbehoefte en deze specifieke doelgroep te verbinden met taalhulp kunnen hun klanten belangrijke stappen zetten in hun leven, iets dat hen op eigen kracht niet lukte.
Doelstelling van VBN is om in drie jaar minimaal 10.000 nieuwe huishoudens met laaggeletterde ouders/verzorgers als klant kunnen verwelkomen.

“Voordat ik naar school ging, stopte ik alle rekeningen die ik ontving in een la. Doordat ik ze niet kon lezen, had ik niet in de gaten dat ik zo een gigantische schuld opbouwde. Dankzij alles wat ik op school geleerd heb, heb ik mijn schulden kunnen wegwerken. En daarna heb ik samen met mijn broer een huis gekocht.” – Dicky Gingnagel(1969)

Postcode Loterij pakt uit: extra schenkingen dit najaar

De voedselbanken ontvangen jaarlijks een vaste bijdrage van €500.000 van de nationale Postcode Loterij. Gisteren stond een werkbezoek gepland en bezocht de organisatie VB Amersfoort. Daar verrasten René Froger, ambassadeur van Voedselbanken Nederland en Martijn Krabbe, ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij, Voedselbanken Nederland met een cheque van € 510.000 voor dit speciale project.
De schenking wordt gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dit jaar maakt de Postcode Loterij in het najaar een aantal extra schenkingen bekend. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven. 

Enkel feiten over laaggeletterdheid

2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd en/of laaggecijferd. Twee derde is autochtoon, een derde is allochtoon (Feiten en cijfers geletterdheid, 2014).

Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers (2018) blijkt dat laaggeletterden jaarlijks €572 miljoen aan inkomsten mislopen. In de huidige Nederlandse kenniseconomie raakt het onvermogen om goed te kunnen lezen, schrijven en/of rekenen direct aan de welvaart van mensen. Dit resulteert in minder inkomsten uit werk en hogere zorgkosten voor laaggeletterden.

Volgens de meest recente berekening bedragen de totale maatschappelijke kosten voor laaggeletterdheid €1,13 miljard per jaar (Stichting Lezen en Schrijven, 2019).

 

Rene Froger, leo Wijnbelt en Martij Krabbe met donaatie voor laaggeletterden voedselbanken van postcode loterij

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email