Persbericht: Voedselbank op zoek naar mensen onder hun radar

De voedselbanken gaan ook in 2020 actief op zoek naar mensen die nu ‘onder hun radar’ vallen. Mensen die voldoen aan de toelatingsnormen maar om redenen als schaamte nog geen beroep doen op voedselbanken. De toelatingsnorm wordt in 2020 iets verruimd. 

Schaamte nog altijd belangrijkste reden om geen contact op te nemen
Nog te veel mensen weten de weg naar de voedselbanken niet te vinden of durven deze niet te nemen. De voedselbanken categoriseren de klanten ‘onder hun radar’ in vier groepen: klanten die niet weten, niet durven, niet kunnen of niet mogen komen. Voedselbanken ondernemen acties die aansluiten bij deze categorieën.
Er werd een kleinschalige enquête (als pilot, met 244 respondenten) verspreid onder klanten van zes verschillende voedselbanken in Nederland. In de enquête werd zowel gevraagd naar de eigen situatie en ervaring, als naar ideeën en suggesties om potentiële klanten te bereiken. Schaamte en trots blijken de voornaamste redenen om niet naar de voedselbank te gaan. Ook geeft bijna 40% van de huidige klanten aan één of meerdere personen te kennen die wellicht klant van de voedselbank zou kunnen worden.

Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland over schaamte: Als je ziek bent ga je naar het ziekenhuis, als je honger hebt naar de voedselbank. Dat is wat we met elkaar willen bereiken. Het is niet nodig om eenzaam en met lege koelkast thuis te zitten. De vrijwilligers van de voedselbanken staan klaar om te helpen.’

Verhoging normbedrag
De nieuwe toelatingsnormen voor 2020 zijn als volgt vastgesteld:

Basisbedrag per huishouden: € 135,-.   (geen verandering t.o.v. 2019)
Per persoon:                               € 95,-.     (verhoging 5 euro t.o.v. 2019)

 

De nieuwe normbedragen per maand per gezin worden dan (voorbeelden):

 • 1 persoon was € 225, wordt € 230
 • 2 volwassenen was € 315, wordt € 325
 • 1 volwassene en 1 kind was € 315, wordt € 325
 • 1 volwassene en 2 kinderen was € 405, wordt € 420
 • 2 volwassenen en 2 kinderen was € 495, wordt € 515
 • 1 volwassene en 3 kinderen was € 495, wordt € 515

Er is voor gekozen om duidelijker zichtbaar te maken hoe de toelatingscriteria van de voedselbanken zich verhouden tot de Nibud minimum-voorbeeldbegroting. De nieuwe toelatingsnormen bedragen gemiddeld 45% van deze NIBUD-minimum-voorbeeld begroting.

Tot slot: groei of daling aantal klanten?
In het eerste kwartaal inventariseren de voedselbanken hoeveel klanten in 2019 geholpen werden. Een persbericht hierover wordt eind februari  2020 verwacht.

21 reacties

 1. Ik had mij de afgelopen jaar aangemeld maar zat 15 euro boven de basis dus kwam er niet voor in aanmerking en dat vind ik jammer

  1. Dat is inderdaad jammer Henk. Wellicht voldoe je dit jaar wel? De manier van kostentoerekening is ook iets aangepast. Neem vooral contact op met de voedselbank in jouw buurt.

 2. Schandalig dat er in een rijk land als nederland voetselbanken nodig zijn.
  De top vreet zich ten barste en d e gewone man mag wel stikken onze topmensen moeten eens een jaar leven van een minium.volgens mij hebben ze niet eens door wat armoede is.dubbele inkomens dat weten ze zoveelste beter.

  1. Beste Jan,

   Gelukkig zijn er voedselbanken. Wij zamelen goed voedsel in dat anders weggegooid zou worden en helpen daarmee de mensen die dat om welke reden dan ook, tijdelijk niet zelf kunnen.

 3. Ik heb 70 euro voor mij en de huisdieren heb ik misschien recht op de voedselbank ik zit in de schuldhulp en sta onderbewind. Groetjes Wietske van der wiel

  1. Hi Wietske,
   Neem vooral contact op met de voedselbank in jouw gemeente. Ze staan je graag te woord en berekenen met jou of je in aanmerking komt.

 4. Een kind eet vanaf zn twaalfde meer dan zn ouders en heeft ook meer kledi g nodig dan voorheen ivm groei.
  Ksn daar niet eens rekening mee worden gehouden?

  1. Beste Ollie, elk jaar beoordelen we de toelatingscriteria. We geven jouw vraag door aan het team dat hier voor verantwoordelijk is.

 5. Ik ried het ook niet meer denk ik moet 40 euro huur en zorg toeslag 2 jaar van mijn overleden dochter terug betalen dat wordt moeilijk met mijn WIA

  1. Ons advies is om met de lokale voedselbank in jouw buurt contact op te nemen. Zij kunnen beoordelen of je in aanmerking komt. Succes

 6. Hoi

  Ik was ook bij voedselbank .
  Maar moeten stoppen daar ik het niet kon ophalen daar ik in ploegen werk.
  Nu zelf vervoer zou het wel kunnen lukken .hoop ik.
  Moest altijd naar soekholzserij komen .
  Maar woon in Kerkrade centrum

 7. en hoe zit dat als je bewindvoerder meer schrijft wat je werkelijk krijgt wij krijgen maar 60€ in de week voor de boodschappen om te doen we krijgen soms extra voor bv wasmiddel, wasverzachter, en /of een verjaardag maar dat reken hij ook bij en we zijn allebei DJ bij een internet radiostation onze grootste hobby maar we moeten wel voor Buma Stemra betalen om te kunnen draaien maar dat reken onze bewindvoerder ook mee maar we krijgen maar 60€ iedere week om eten van te halen en dat is best een hele opgave ik ga altijd met me rekenmachine boodschappen doen iedere keer we kunnen amper een stuk vlees halen en als ik vraag om extra bv 10 € ipv €60 €70 te vragen om een stuk vlees erbij te halen kan dat niet
  Alles is duurder geworden + salaris is ook omhoog gegaan maar we zitten sinds 2012 op €60 in de week

  1. Beste Annemarie, vanaf een afstand is jouw vraag moeilijk te beantwoorden. Je kunt het beste rechtstreeks contact opnemen met de voedselbank in jouw gemeente.

 8. Al twee keer heb ik voedselbank aangevraagd maar twee keer afgewezen, terwijl mijn te besteden bedrag onder nul is (door situaties buiten mijn schuld ontstaan, ziekte, werkloosheid). Ik heb uit nood mijn creditcard moeten aanspreken maar het geld dat ik op mijn girorekening stort om mijn huur en mijn eten te kunnen betalen, zien ze als inkomen, maar dat is het natuurlijk niet. Iedere maand word mijn schuld groter en mijn problemen groter hierdoor.

  1. Vervelend Margreet. De voedselbanken werken met heldere toelatingscriteria en normen. Wellicht dat de nieuwe verruiming mogelijkheden biedt? neem gerust contact op met
   de voedselbank in jouw buurt

Reacties zijn gesloten.

voedselbanken op zoek naar mensen onder hun radar

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email