Blog

Vriendentuinen

Voedselbank plukt de vruchten van Vriendentuinen

Voedselbanken in Nederland en de zorglandbouw hebben elkaar gevonden in een aanpak om meer verse groente en fruit naar de voedselbank te krijgen. In de regio’s Noord Holland, Gelderland en Noord Limburg zijn Vriendentuinen gestart, om voedselbanken te voorzien van verse producten. Op dit moment staan er 41 Vriendentuinen op de teller. Dat een landelijke uitbreiding van Vriendentuinen nodig is, blijkt wel uit de oproep van Voedselbanken Nederland. Door veel armoede en schaarste aan voedsel in de voedselpakketten van de Voedselbank in Noordoost Nederland wordt dringend gevraagd om Vriendentuinen in deze regio.

Jaap Hoek Spaans, zorgboer in Noord-Holland en initiatiefnemer van Vriendentuinen: “In heel Nederland is armoede. De oproep van Voedselbanken Nederland maakt de urgentie duidelijk dat we hard nodig zijn. Wij hopen dat dit een zetje zal zijn zodat vele Vriendentuinen in Nederland aansluiting bij ons vinden. Boeren zijn hard nodig.”

Willem van Prooijen, bestuurslid van Voedselbanken Nederland: “Er zijn 167 voedselbanken lid van de landelijke vereniging . We hebben hen onlangs gevraagd naar de inhoud van de voedselpakketten die ze uitreiken. Wij kregen terug dat 17 voedselbanken geen goede pakketten kunnen samenstellen. En van die 17 zitten er 11 in de regio Noordoost Nederland. Onze oproep is dan ook om vooral in deze regio Vriendentuinen op te zetten, en te gaan samenwerken met de lokale voedselbanken.”

Ton van der Biezen, projectleider Vriendentuinen vanuit de Federatie Landbouw en Zorg: “Wij hopen van harte dat er snel verse groente en fruit aan de Voedselbanken in deze regio geleverd kunnen worden. Dankzij de steun van Stichting DOEN zijn wij ertoe in staat om nieuwe Vriendentuinen te ondersteunen.”

Tijdens een bijeenkomst van zorgboerenvereniging BEZINN zijn donderdag 26 januari 2017 de zorgboeren ingelicht over de behoefte aan meer Vriendentuinen.

Download hier het volledige persbericht.

No Comments

Leave a Comment