Toelatingscriteria 2019

Toelatingscriteria 2019 en actiever zoeken naar mensen met honger

De voedselbanken gaan in 2019 actief op zoek naar mensen die honger hebben en die nu geen beroep doen op voedselbanken. Enkele voedselbanken die al in 2018 daartoe initiatieven ontplooiden, zagen hun klantenaantal flink toenemen. Niet iedereen die voldoet aan de toelatingsnormen weet de weg naar de voedselbank nu al te vinden. Onbekendheid, schaamte, en laaggeletterdheid zijn enkele oorzaken daarvan.

Ook wordt de toelatingsnorm iets verruimd nu de BTW op basis producten van 6 naar 9 % is gegaan. De voedselbanken durven deze stappen aan, nu er een steeds groter gedeelte van het voedsel dat anders verspild zou worden, bij hen terecht komt.

Lees hier het volledige persbericht.

(Foto: Pexels.com)

2 reacties

  1. Je weet niet waar je terecht kunt als je geen eten hebt of honger hebt of als je geen geld hebt om eten te kopen. Nu wil Hema laaggeletterdheid tegen gaan door gratis boeken uit te geven om die aan kinderen te geven die in taalarme gezinnen te geven waar niet vaak wordt voorgelezen. Deze boeken zouden via de voedselbank aan deze gezinnen gratis worden verstrekt om laaggeletterdheid tegen te gaan. Ik dacht dat het reguliere basis onderwijs wel begrijpend lezen in hun pakket had waardoor er ook voorgelezen werd om zo laaggeletterdheid te voorkomen. Boeken kosten niet goedkoop en waarschijnlijk zal iedereen het geld er niet voor hebben dergelijke boeken te kunnen veroorloven. Vroeger kon men ook een abonnement op de bibliotheek nemen waardoor je boeken en ook kinderboeken kon lenen en lezen en weer terug brengen. Een abonnement op de bibliotheek kost ook weer geld. Soms kom je bij de supermarkt wel eens producten tegen waar een sticker op staat van dat er 35% korting op staat want weggooien is zonde. Dat als het niet verkocht wordt met korting wordt het weggegooid? Nu kun je ook punten sparen zodat voedselbankklanten gratis een kop koffie kunnen krijgen en wie weet kunnen zij mensen met honger ook wel bereiken als zij weten dat dat zou bestaan. .De Hema doet tegenwoordig aan charitatieve acties en doet mee aan duurzaamheid en met milieuvriendelijke producten en charitatieve acties zoals deze door kinderen die in taalarme gezinnen opgroeien gratis boeken te geven via de voedselbank om laaggeletterdheid te voorkomen. Soms kosten boeken wel 15 euro of nog wel meer in de boekhandel. Op die manier kunnen ze een groot publiek helpen want hebben overal in het land vestigingen staan die het gemakkelijker maakt het grote publiek te bereiken die kennelijk ook wel voor deze doelen staan. Het zou enorm schelen als men in het latere leven niet laaggeletterd zou zijn en het heeft vele voordelen van dat je dan niet afhankelijk blijft en verder kunt komen in de samenleving. .

  2. Ik weet niet wat het criterium is voor laaggeletterdheid. Ik dacht dat het basis onderwijs wel van goed niveau was om goed te kunnen lezen zoals begrijpend lezen enz. Ze bedoelen dat er thuis weinig wordt voorgelezen en dat men opgroeit in een taalarme gezin wat de kans op laaggeletterdheid groter maakt. Op die manier leert men meer zelfredzaam te zijn in deze tijd. Soms lees je wel eens een recept op voorschrift en dan staat het er soms wat ingewikkeld en met makkelijke pictogrammen op het doosje van de medicijnen proberen ze het op een gemakkelijke manier uit te leggen van hoe je het moet innemen en hoe vaak je het moet innemen. Dan staat er twee maal daags voor iedere maaltijd in nemen en het kan er nogal ingewikkeld staan waardoor men het niet precies weet en hier anderen voor nodig kan hebben om dat uit te leggen. Ook formulieren aanvragen en regelingen weten en hoe je die moet aanvragen en dat je financieel onderlegd bent. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de autonomie en zelfredzaamheid van mensen. Straks doet de Hema dit ook nog met kleding en met eten en drinken van dat als mensen honger hebben dat ze daar gratis kunnen eten en drinken en kleding kunnen krijgen via die vouchers en nu kan dat met koffie en brengen ze ook nog een boek uit om gratis uit te geven aan gezinnen waar niet vaak of veel wordt voorgelezen om zo laaggeletterdheid te voorkomen. .

Reacties zijn gesloten.

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email