Missie 538 voor de voedselbank

Bijna één miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. Door de coronacrisis hebben steeds meer mensen deze hulp nodig. Daarom komt Radio 538 in actie. In december hebben wij maar één missie: zoveel mogelijk geld voor voedselpakketten ophalen. Doe jij ook mee? 💪 Voor 5 euro help je al een gezin aan één voedselpakket.

> Meer over Missie 538

Veelgestelde vragen

Van 14 t/m 18 december zetten de 538-dj’s alles op alles om samen met de luisteraars, bekende vrienden van 538, artiesten, collega’s voor én achter de schermen en ambassadeurs van de voedselbank zoveel mogelijk geld voor voedselpakketten op te halen. Doe je ook mee? Voor 5 euro help je al een gezin aan één voedselpakket.

In Nederland leven bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. De voedselbank wordt volledig gerund door vrijwilligers en helpt elke week 100.000 mensen, dat zijn ruim 38.000 huishoudens. Door corona is het aantal klanten sinds vorig jaar al gemiddeld 8,5% gegroeid, met lokale uitschieters van zelfs meer dan 25%. De voedselbank bereidt zich voor op een fikse groei van wellicht 50%. Daarom zetten wij ons met Missie 538 in voor de voedselbank. Help jij mee? Voor 5 euro help je een gezin aan één voedselpakket.

In december heeft radio 538 maar één missie: bewustwording en informatie geven over de voedselbanken. Niemand hoeft zich te schamen om naar de voedselbank te gaan. Daarnaast zamelen we geld in. 538 gaat dit op verschillende manieren doen. Luisteraars kunnen een actie starten, een nummer aanvragen of een losse donatie doen. Alle 538 dj’s krijgen in aanloop naar en tijdens de actieweek een actieve rol. Ook komt er in de actieweek een aangepaste programmering. De jocks dagen zichzelf, bekende vrienden van de show en luisteraars uit om alles op alles te zetten. Er zijn reportages, we gaan het land in en luisteraars bepalen de hele week wat Radio 538 draait. Missie 538 voor de voedselbank gaat een bijzondere week worden: alles voor de voedselbank!

Iedereen kan tijdens Missie 538 geld ophalen voor de voedselbank. Je kunt een actie starten: Van het bakken en verkopen van cup cakes tot het organiseren van een digitale popquiz en van een sponsorloop met je voetbalteam tot spullen verkopen op een online rommelmarkt. Alle leuke (coronaproof) acties die geld opleveren voor de voedselbank zijn welkom! Ga naar 538.nl/missie. Heb je alleen of samen met je vrienden, collega’s, teamgenoten of familie een leuke actie bedacht? Maak ‘m hier aan en deel ‘m via WhatsApp of social media met je omgeving zodat je met jouw actie zoveel mogelijk donaties voor de voedselbank ophaalt.

Van 14 t/m 18 december bepalen niet de dj’s, maar de luisteraars van Radio 538 een week lang de playlist. In ruil voor een donatie van minimaal € 2,50 kan je binnenkort jouw favoriete nummer aanvragen.

Vanaf 7 december kan je via ons donatieplatform ook (anoniem) doneren aan de voedselbank via 538.nl/missie.

Missie 538 is van 14 t/m 18 december live te volgen op Radio 538 (102 FM), TV 538 (kanaal 538), de gratis 538-app of 538.nl/missie!

Van 14 t/m 18 december 2020 gooien we de complete programmering om:• 06:00 – 11:00 uur: Frank, Jelte, Jelmer, Hannelore en Roelofn• 11:00 – 15:00 uur: Wietze, Chris en Klaasn• 15:00 – 19:00 uur: Coen en Sandern• 19:00 – 00:00 uur: Barend en Ivon• 00:00 – 03:00 uur: Mart en Niekn• 03:00 – 06:00 uur: Daniel met een speciale gastnAlle andere 538-dj’s gaan tijdens Missie 538 het land in, op zoek naar mooie en bijzondere verhalen van klanten, vrijwilligers en luisteraars die een eigen actie zijn gestart.n

nVanwege de maatregelen omtrent het coronavirus is het helaas niet mogelijk om langs te komen in de studio van Radio 538. n

De finale is op vrijdag 18 december tussen 16:00-17:00 uur in een speciale Coen en Sander Show.

Nee, wij helpen de voedselbanken. En de voedselbanken helpen diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. Met Missie 538 zorgen we ervoor dat de voedselbanken voor een langere periode structureel steun krijgen en zo nog meer mensen kunnen voorzien van voedselhulp.

Heel 538 zet zich in, zowel iedereen voor- als achter de schermen.

Jazeker! Hiervoor heeft 538 de ‘start een actie’ pagina opgezet. Via 538.nl/missie kunnen luisteraars, bedrijven en instellingen vanaf 23 november hun initiatief aanmelden.

Er is geen leeftijdgrens om in actie te komen voor Missie 538, maar jongeren onder de 16 jaar moeten de contactgegevens van hun ouder(s)/voogd doorgeven als daarom gevraagd wordt.

Iedereen gaat alles op alles zetten om de voedselbank te helpen. De ambassadeurs van de voedselbanken zijn hier ook bij betrokken.

Alle teams van de verschillende disciplines zetten zich 24/7 in tijdens de actie in december. We zien nu al met hoeveel enthousiasme en passie er voor- en achter de schermen gewerkt wordt om Missie 538 voor de voedselbank tot een succes te maken. Eén van de voorbeelden is dat alle 538-collega’s minimaal een dag meehelpen bij één van de vele voedselbanken in Nederland.

Het kost de voedselbank 5 euro om een pakket mogelijk te maken. De pakketten hebben uiteraard een hogere waarde, maar de voedselbank koopt in principe geen voedsel. Dus de kosten zijn voor andere zaken, zoals het samenstellen van de voedselpakketten, de busjes om het eten in te vervoeren, het inrichten van de voedselbankwinkels, brandstof, transportmiddelen, stroom, huisvesting, voedselveiligheid etc.

Nee, een pakket heeft een veel hogere waarde, maar de voedselbank koopt het voedsel niet, het kost 5 euro om een pakket mogelijk te maken. De gemiddelde waarde van een pakket is 40 euro, geschikt voor 2 personen. Huishoudens met meer mensen, krijgen ruimere pakketten.

Nee, het pakket is een aanvulling en bestaat elke week uit andere producten. De voedselbank streeft naar 25 gezonde producten per week.

Dat verschilt per pakket, per week en per regio. De voedselbank is afhankelijk van de landelijke en regionale donaties. De schijf van 5 staat hoog in het vaandel, de voedselbank streeft ernaar wekelijks 25 gezonde eenheden uit te delen.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in ons land is het aantal mensen dat de voedselbank nodig heeft, flink gestegen. Halverwege het jaar al ruim met 8,5%, met lokale uitschieters van zelfs meer dan 25%.

Ja natuurlijk! We houden ons aan alle richtlijnen van het RIVM.

Er blijft niets hangen aan de strijkstok. Via een speciaal betaalsysteem komen alle donaties direct terecht bij de voedselbank, waarna deze evenredig worden verdeeld over de 172 voedselbanken in Nederland die aangesloten zijn bij Voedselbanken Nederland.

De donaties via Missie538 worden evenredig verdeeld over de 172 voedselbanken in Nederland die aangesloten zijn bij Voedselbanken Nederland. Neem contact op met de voedselbank in de buurt hoe je direct aan hen kunt doneren.

De voedselbank heeft al een samenwerking met Unilever en Bidfood die elk jaar kerstpakketten schenkt aan de klanten van de voedselbank. En Radio538 wil met Missie 538 juist voor een langere periode bijdragen door financiële steun te bieden zodat de voedselbank over een langere periode meer mensen kan helpen.

Ja, maar daar heeft de voedselbank al honderden landelijke en regionale en lokale leveranciers die voedsel doneren. De voedselbank heeft nu juist ook behoefte aan financiële donaties om te kunnen opschalen.

Door de coronacrisis zijn er veel meer mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank. Het geld dat wordt opgehaald met Missie 538 wordt daarom gebruikt om op te schalen en gaat naar het samenstellen van de voedselpakketten, de busjes om het eten in te vervoeren, het inrichten van de voedselbankwinkels, brandstof, transportmiddelen, stroom, huisvesting, voedselveiligheid etc. De donaties worden niet gebruikt voor het kopen van eten, dit wordt namelijk geschonken door grote en kleine supermarkten, producenten en vele andere organisaties waar de voedselbank mee samenwerkt. Bij de voedselbank wordt alleen gewerkt met vrijwilligers, niemand krijgt betaald. Alle donaties die worden opgehaald met Missie 538 gaan rechtstreek naar de voedselbank, er gaat dus geen geld naar Radio 538.

Ja zeker. Het kost gemiddeld 5 euro per week om een huishouden van 1 voedselpakket (grootte afhankelijk van de samenstelling van het huishouden) te voorzien. Per week helpen de 172 voedselbanken nu al zo’n 38.000 huishoudens, bij elkaar bijna 100.000 mensen. Door corona is het aantal klanten sinds vorig jaar al gemiddeld 8,5% gegroeid, met lokale uitschieters van zelfs meer dan 25%. De voedselbank bereidt zich voor op een fikse groei van wellicht 50%, dus financiële steun is absoluut nodig om op te kunnen schalen om nog meer mensen te kunnen voorzien van voedselhulp.

Nee, er gaat niets naar Radio 538. Al het geld dat wordt opgehaald tijdens Missie 538 gaat direct naar de voedselbank. Sterker nog, 538 investeert zelfs in deze actie.

De voedselbank heeft honderden landelijke en regionale en lokale leveranciers die voedsel doneren en één van de belangrijkste kernvoorwaarden van de voedselbank is dat ze tegen voedselverspilling zijn en over het algemeen geen voedsel inkopen. Zij krijgen alles gedoneerd. De voedselbank heeft nu juist ook behoefte aan naar financiële donaties om te kunnen opschalen. Voedselbanken Nederland betaalt niet voor arbeid en niet voor eten, maar wel voor zaken als vervoer, voedselveiligheid, huisvesting, koel & vries voorzieningen etc.

De overheid erkent dat het een maatschappelijk probleem is als de voedselbanken te weinig voedsel hebben en het aantal klanten tegelijkertijd groeit t.g.v. de economische crisis. De overheid doneert geen geld, maar heeft een vangnet toegezegd. Als de voedselbanken door de snelle groei voedsel te kort komen, kunnen ze bij de landelijke overheid hulp krijgen. Vanuit het vangnet kan de overheid voedsel beschikbaar stellen op het moment dat er dus onvoldoende voedsel voor de voedselbankklanten beschikbaar is. Dit wordt gefinancierd uit het ESF-programma; 8 miljoen in de komende 7 jaren.

Ja zeker alle acties helpen. Voedselbanken Nederland betaalt niet voor arbeid en niet voor eten, maar wel voor zaken als vervoer, voedselveiligheid, huisvesting, koel/vries voorzieningen etc. Om in deze coronatijd te kunnen opschalen heeft de voedselbank meer geld nodig.

We waarderen echt alle hulp. Maar vanwege de voedselveiligheid kunnen we helaas niets met voedsel dat bij 538 afgeleverd wordt. Iedereen die wil helpen kan een donatie doen. Het geld komt heel goed terecht bij de voedselbank. Bovendien moeten we ook de maatregelen van het RIVM goed naleven en is het echt niet mogelijk om het pand van 538 te bezoeken, er mogen niet te veel mensen binnen zijn.

We waarderen echt alle hulp. Maar vanwege de voedselveiligheid kunnen we helaas niets met voedsel dat bij 538 afgeleverd wordt. Iedereen die wil helpen kan een donatie doen. Het geld komt heel goed terecht bij de voedselbank.

Kijk bij Q&A’s op https://www.538.nl/missie-538 of neem contact op met 538.

Kijk bij Q&A’s op 538.nl/missie-538 of neem contact op met 538.

Er zijn 172 verschillende voedselbanken in Nederland die allemaal hun eigen bestuur en vrijwilligers hebben. Dit betekent ook dat er verschillen zijn tussen voedselbanken. Sommige hebben meer regionale donateurs en dus ook meer voedsel dan andere voedselbanken. Een pakket in Groningen ziet er anders uit dan in Breda. Daarom kan het voorkomen dat een vrijwilliger zegt dat geld niet nodig is, maar juist bijvoorbeeld vrijwilligers, of andere zaken. Voedselbanken Nederland heeft aangegeven dat alle locaties geholpen zijn bij financiële donaties, zeker gezien de huidige situatie en het feit dat er door corona zoveel meer mensen hulp nodig hebben.

Missie 538 is geen opvolger van een andere actie. Het is een compleet nieuw initiatief, in het leven geroepen door 538. Omdat juist nu de voedselbanken hulp kunnen gebruiken. We zijn maatschappelijk betrokken en willen ons bereik en ons medium graag inzetten voor het goede doel.

Kijk bij Q&A’s op https://538.nl/missie-538 of neem contact op met 538.

Kijk bij Q&A’s op 538.nl/missie-538 of neem contact op met 538.

Load More