Voedselbank in de buurt

Iedereen is welkom bij een voedselbank in de gemeente waar hij/zij woont. Vul de naam van jouw gemeente in en vind jouw voedselbank in de buurt.  

In bijna elke gemeente is een voedselbank. Het kan zijn dat de voedselbank die voor jou het meest dichtbij is, toch niet jouw voedselbank is. Omdat deze net op de grens van de stad of het dorp ligt. Ook kan het zijn dat er in jouw gemeente alleen een uitgiftepunt van de voedselbank is.  Type in de zoekbalk de naam van jouw gemeente in en neem contact op met de voedselbank ter plekke. Mocht je toch de verkeerde voedselbank hebben gevonden, geen nood, dan zullen ze je daar graag op weg helpen naar de juiste voedselbank. Wees niet bezorgd. Je wordt geholpen!

Klik gerust eens op de website van jouw voedselbank en kijk wanneer ze open zijn. Vind je het eng om langs te gaan? Bel of mail even en maak een afspraak. Je bent van harte welkom. Er zijn 170 voedselbanken. Sommigen hebben meerdere uitgiftepunten. Er zijn ruim 500 locaties waar je voedsel kunt halen. Er zit dus zeker een voedselbank bij die jou kan helpen. Zoek hieronder jouw voedselbank in de buurt. 

   In dit document tref je de contactgegevens van de distributiecentra (DC’s). Een overzicht van alle gemeenten in Nederland vind je hier

   De voedselbanken in Nederland zijn zelfstandige Stichtingen. De meesten (170) zijn lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Er zijn grote overeenkomsten, maar ook verschillen tussen de leden van de Vereniging. De missie en visie en de toelatingscriteria zijn overal hetzelfde. De hoeveelheid voedsel die iemand meekrijgt verschilt per week en per voedselbank. Dat komt omdat het meeste voedsel lokaal verworden wordt.

   Ook het intakeproces verschilt. Sommige voedselbanken besteden dat uit aan maatschappelijke organisaties in hun gemeente. Andere hebben eigen vrijwilligers opgeleid.
   Steeds meer voedselbanken werken met het winkelconcept qua uitgifte. De meerderheid werkt nog met de uitgifte van voedselpakketten.