Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?

De voedselbanken helpen mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook hebben we een netwerk aan adviseurs om andere zaken op orde te krijgen. Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket van de voedselbank? Lees het hier!

Zo berekenen we of jij in aanmerking komt voor een voedselpakket

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle inkomsten op. En trekken daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’? Dán helpen we je graag.

Met onze eenvoudige rekenhulp weet je in 1 minuut of je een kans maakt op voedselhulp (geen garantie). Klik hier voor de rekenhulp.

Voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en houd je minder dan € 230,- over voor eten en kleding? Dan kom je in aanmerking. Die € 230,- is ons normbedrag voor een alleenstaande zonder kinderen.

In deze tabel zie je welk normbedrag voor jou geldt. De normbedragen zijn per maand. De hoogte hangt af van de grootte van je gezin.

Ben u alleen? Normbedrag (in€)
Voor u zelf
230
Met 1 kind
325
Met 2 kinderen
420
Met 3 kinderen
515
Met 4 kinderen
610
Met 5 kinderen
705
Met 6 kinderen
800
Met 7 kinderen
895
Met 8 kinderen
990
Woont u samen of bent u getrouwd? Normbedrag (in€)
Voor met z'n tweeën
325
Met 1 kind
420
Met 2 kinderen
515
Met 3 kinderen
610
Met 4 kinderen
705
Met 5 kinderen
800
Met 6 kinderen
895
Met 7 kinderen
990
Met 8 kinderen
1085

Voedselbank in de buurt

Kom gerust langs bij een voedselbank bij jou in de buurt. Daar bekijken we samen hoe we je kunnen helpen.

Toelatingscriteria 2021

Benieuwd naar de uitgebreide berekening? Lees er alles over in de Toelatingscriteria voor 2021

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van de grootte van een huishouden. Grotere gezinnen krijgen meer producten mee naar huis.

We streven ernaar elke week 20 à 25 gezonde producten uit te delen aan een huishouden van 2 personen. Grotere huishoudens krijgen meer.

Het kost gemiddeld 5,00 euro per pakket – per week.

Om te kunnen bepalen of een klant in aanmerking komt voor voedselhulp, is inzicht nodig in de financiële huishouding. Dat gebeurt uiteraard altijd in overleg en met toestemming van de klant.

De leidraag van Voedselbanken Nederland aan de voedselbanken is dat een 1-persoonshuishouden  ca. 750 euro en een meer-persoonshuishouden 1.500 euro spaargeld mag hebben. Persoonlijke beoordeling door de intaker is hier belangrijk.

De voedselbanken geven “noodhulp”, de overwaarde wordt buiten beschouwing gelaten bij de financiele beoordeling voor de toekenning van een voedselpakket.

Ja, deze zijn voor alle voedselbanken hetzelfde. Jaarlijks bepalen de circa 170 voedselbanken de toelatingscriteria.

Nee. Voor deze categorie is er een aparte hulpverlening geregeld. Zij komen in aanmerking voor dak, brood, douche en bed. Dit beleid wordt per gemeente geformuleerd. VB’s leveren maar 1x per week een voedselpakket uit, aangezien de daklozen niet de mogelijkheid hebben hun etenswaren op een verantwoorde manier op te slaan, is een voedselpakket van de voedselbank niet mogelijk. Veel voedselbanken werken wel samen met organisaties voor daklozen.

Wanneer de verhouding van je inkomsten en uitgaven zo is dat je niet meer in je levensonderhoud kunt voorzien, dan heb je wellicht recht op een voedspakket. Zie —> https://www.voedselbankennederland.nl/kom-ik-in-aanmerking-voor-een-pakket

In principe is voedsel 3 jaar mogelijk. Dit is de termijn van schuldhulpsanering. 25 procent is binnen 3 maanden weg. 52 procent binnen een jaar. Na 3 jaar beoordeelt het lokale bestuur de individuele situatie.

De voedselbanken helpen elke week bijna 100.000 mensen, dat zijn ruim 38.000 huishoudens.

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle inkomsten op. En trekken daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’ van 230 euro? Dán helpt de voedselbank graag. http://voedselbankennederland.nl/ik-zoek-hulp/kom-ik-in-aanmerking-voor-een-voedselpakket/

Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en houd je minder dan € 230,- per maand over voor eten en kleding? Dan kom je in aanmerking. Die € 230,- is ons normbedrag voor een alleenstaande zonder kinderen. Voor ieder extra gezinslid komt er € 95,- bij. Voor een gezin met 2 kinderen is het normbedrag dus € 515,- per maand. De normbedragen zijn per maand. De hoogte hangt dus af van de grootte van je gezin.

Alle voedselbanken samen (de Algemene Ledenvergadering ALV) stellen elk jaar de criteria op zorgvuldige wijze vast. Heb je inhoudelijke vragen over deze criteria? Je kunt ze stellen via welkom@voedselbankennederland.nl

Helaas moeten wij strakke criteria hanteren om mensen in aanmerking te laten komen voor voedselhulp. Voedselbanken willen de criteria graag verruimen, maar ontvangen nu nog niet genoeg voedsel om alle mensen die honger hebben van voedsel te voorzien. Mensen die net boven de criteria uitkomen komen niet in aanmerking voor voedselhulp. Twijfel je of jij in aanmerking komt? Bel gerust naar de voedselbank bij jouw in de buurt.

Wanneer de verhouding van je inkomsten en uitgaven zo is dat je niet meer in je levensonderhoud kunt voorzien, dan heb je wellicht recht op een voedselpakket van de voedselbank. Kijk hier of je in aanmerking komt voor een voedselpakket

Ja zeker. Veel zelfs, 40% van de mensen die we helpen is kind. Voedselbanken vinden het onacceptabel dat er in Nederland kinderen zijn die honger hebben. Dat kinderen met honger naar school gaan. Het komt het overal in Nederland voor: op dorpsscholen en in achterstandswijken, in de grote steden en op het platteland. Soms zijn er meer dan 20 van deze schrijnende gevallen per klas.nElk jaar helpen de voedselbanken duizenden kinderen aan eten. Vorig jaar (2019) maar liefst 33.000.nVoedselbanken streven ernaar om te voldoen aan de Richtlijnen van de Schijf van Vijf. Daarbij zijn we wel afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen, omdat wij geen voedsel inkopen maar voedselverspilling tegen gaan. Bij het samenstellen van voedselpakketten voor gezinnen, proberen we rekening te houden met de leeftijd en het aantal kinderen.nEr is veel onderzoek gedaan naar het belang van voldoende en gezonde voeding bij kinderen. Met een lege maag naar school gaan is niet bevorderlijk voor de leerprestatie en groei van een kind. nKinderen die opgroeien in armoede lopen een verhoogd risico zelf later ook in een situatie van armoede terecht te komen.nnSinds 2015 werkt Voedselbanken Nederland officieel samen met Stichting Jarige Job. Daardoor ontvangen kinderen van de voedselbank op hun verjaardag een doos vol verrassingen.

Nee, het pakket is een aanvulling en bestaat elke week uit andere producten. De voedselbank streeft er naar 25 gezonde producten per week uit te delen.

Dat verschilt per pakket, per week en per regio. De voedselbank is afhankelijk van de landelijke en regionale donaties. De schijf van 5 staat hoog in het vaandel, de voedselbank streeft ernaar wekelijks 25 gezonde eenheden uit te delen.

In deze actieperiode van Radio 538 helpen voedselbanken mensen in nood zonder intakegesprek. Dat gesprek vindt in januari plaats. (instructie hoe te handelen apart gemaakt)

Je kunt contact opnemen met jouw lokale voedselbank.

Je kunt contact opnemen met jouw lokale voedselbank.