Voedselbank zorgt voor nieuwe contacten

Met zo’n 40 euro in de week moet je goed opletten wat je uitgeeft. Je wordt afhankelijk van (bonus)aanbiedingen. Het is fijn om met anderen tips hierover uit te wisselen en samen van aanbiedingen te profiteren.” Evert den Hartog (60) komt sinds 1,5 jaar bij de voedselbank in Rotterdam.

Tot 2010 werkt hij 24 uur in een zorgcentrum. Inmiddels werkt hij daar nog maar 12 uur als keukenassistent en ontvangt hij aanvullende bijstand. “Mijn organisatie ging bezuinigen. In die tijd zijn er ook 27 van de 60 leidinggevenden uit gegaan. In het begin had ik een grote mond. Ik riep dat ik er wel uit zou komen. Maar al snel belandde de post op een stapel. Ik heb moeite met mijn administratie, het werd een beslommering. Er ontstonden betaalachterstanden: huur, energie, gemeentelijke belastingen en ziekteverzekering. Kortom, alle vaste lasten die je kan bedenken. In 2011 ben ik voor hulp naar Stichting MEE gestapt.”

Profiel

“Via deze organisatie kreeg ik een bewindvoerder.” Evert moet al zijn bezittingen inleveren en op zoek naar een ander huis. “De kraakwagen van de gemeentereiniging reed voor en laadde echt alles in. Vreselijk, ik hoop dat je zoiets nooit hoeft mee te maken.” Stichting MEE helpt hem met zijn administratieve zaken. Hij ziet het inmiddels met vertrouwen tegemoet. “Ik ga in ieder geval een automatisch incasso instellen voor mijn huur. Dat moet je gewoon hebben. Dit is een hele harde leerschool geweest.” Evert leeft nu van dag tot dag. “Meer werken zit er niet meer in vrees ik. Ik solliciteer wel maar krijg steeds te horen dat ik niet in het profiel pas. Ze willen liever een knul van 19 of 20 jaar oud, dat is een stuk goedkoper.”

Appelmoes

Vorig jaar tipte een goede vriend van Evert hem over de voedselbank. “Het was vervolgens binnen twee weken geregeld, echt perfect. Het is net de aanvulling die je nodig hebt.” Toch zijn er ook wel wat kanttekeningen. “Wat moet een volwassen man nou met dit?” Evert den Hartog (60) toont een pyjama papje. “Je weet nooit wat er in de pakketten zit. Een iets betere sortering zou geen kwaad kunnen.” Daarnaast heeft Evert ervaring met bedorven producten. “Soms zijn de groenten gewoon al rot. Zo kreeg ik een keer vijf stronken broccoli, allemaal al geel.” De pakketten maken hem tegelijkertijd een stuk creatiever. “Als ik veel appels krijg, maak ik daar appelmoes van. Zo voorkom ik dat het bederft. Zijn termijn bij de voedselbank loopt tot 1 augustus 2015. Hij heeft de aanvraag voor verlenging al klaar liggen. “Tot het einde van de schuldsaneringstraject hoop ik bij de voedselbank te kunnen blijven.” Evert verwacht eind 2016 klaar te zijn met zijn aflossing.

Tips

Familie, buren, kennis en enkele mensen op werk zijn op de hoogte van de situatie van Evert. “Zij steunen mij door soms wat aan mij te geven. Je wordt zo wat op weg geholpen. Maar uiteindelijk hebben zij ook gewoon een eigen leven.”

Evert is blij met de contacten die hij opdoet bij de voedselbank. “Het brengt mij een stukje socialisatie. Anders zit je maar ‘achter de geraniums’ om maar zo te zeggen. Ik ontmoet nieuwe mensen met zelfde interesses. Zo praat ik graag met mijn buurman over muziek. En daarnaast is het fijn om tips met elkaar uit te wisselen. Je moet toch steeds weer kijken wat de beste aanbieding is. Soms kan je dan het beste zaken met elkaar delen, bijvoorbeeld als het 2 voor de prijs van 1 is.”

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media