Er Is Genoeg- documentaire en impact programma

Stichting Happy Motion ontwikkelt samen met oa. het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken het landelijke programma ‘Er Is Genoeg’ rond verborgen armoede, honger, schaamte, eenzaamheid en de oneerlijke verdeling van voedsel. Ook andere partners zoals Rabobank, AlbertHeijn en FrieslandCampina doen al mee.

Doelstellingen van Er Is Genoeg

Het programma moet ervoor zorgen dat meer mensen hun schaamte overwinnen en de weg naar de voedselbank weten te vinden. Dat doen we door lokale initiatieven op innovatieve wijze met elkaar te verbinden met behulp van onze resultaten. We koppelen ervaringsdeskundigen, bewoners, bedrijven en hulpverleners door middel van kennisoverdracht, ontmoeting en beleving.

De activiteiten

Het plan is minimaal 50 en maximaal 169 ontmoetingen rond voedselbanken en/of uitgiftepunten te organiseren vanaf oktober 2020 tot eind 2021 waar (potentiële) klanten van de voedselbank samen met lokale initiatieven, hulpverleners en bedrijven samen film kijken, eten en de dialoog aangaan over armoede, vroeg signalering bij schulden en daarmee verwante problematiek. Men wordt geïnformeerd over hulpmogelijkheden en de gasten ontdekken hoe je goedkoop en toch gezond en lekker eten kunt koken. Er volgt tzt een communicatie- en logistiek plan voor alle uitgifte punten die mee willen doen.

Er komt een trainingsprogramma voor ervaringsdeskundigen en vrijwilligers van de voedselbanken die graag gespreksleider willen zijn voor de ontmoetingen.

Op 8 oktober 2020 start het programma met een congres in De Doelen voor maximaal 1000 personen als startsein voor het landelijke impact programma en met de film première van De documentaire ‘Er is genoeg’ van filmmaker Pim Giel over schaamte rond armoede die ook op de ontmoetingen wordt getoond. Ervaringsdeskundigen uit de film en anderen worden betrokken bij deze ontmoetingen onder het genot van een duurzaam bereidde maaltijd vanuit buurtrestaurants en gaarkeukens. De film wordt meegegeven aan elke nieuwe bewoner die te maken krijgt met schuldhulp.

Het programma ‘Er is genoeg’ wil ondanks de ernst van verborgen armoede dit thema op positieve wijze benaderen a.d.h.v. verhalen van ervaringsdeskundigen in en buiten de film over hoe zij met de schaamte zijn omgegaan. Daarnaast heeft goede voeding en ontmoeting een positieve invloed op de gezondheid en welbevinden. Het vermindert stress bij iedereen en verbetert schoolprestaties van kinderen. Uiteindelijk zorgt betere vroegsignalering voor effectievere schuldhulpverlening.

De volgende website is in aanbouw; https://erisgenoeg.nl met daarin oa bekende Nederlanders zoals voedselbank ambassadeur René Froger, Martin van Waardenburg en er volgen er meer.

Tot slot: Voor de organisatie en inhoudelijke begeleiding van de ontmoetingen, zijn er rollen weggelegd voor ervaringsdeskundigen en vrijwilligers van voedselbanken. Wil je nu al meer weten? Laat het ons weten op: info@erisgenoeg.nl.

www.ErIsGenoeg.nl

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email