Waarom vrijwilligerswerk?

In Nederland zijn ruim 4 miljoen mensen actief als vrijwilliger. Dat kan bij allerlei organisaties zoals sportverenigingen, dierenbescherming, natuur- of welzijnsorganisaties zoals de voedselbank. Dankzij vrijwilligers kunnen allerlei voorzieningen in stand worden gehouden. En het geeft vrijwilligers vaak een zinvol en goed gevoel. Wil je weten of vrijwilligerswerk en dan specifiek bij de voedselbank iets voor jou is? Lees snel verder.

Vrijwilligers doen goed werk

Denk je dat het niet zoveel uitmaakt of er wel of geen vrijwilligerswerk bestaat? Je zult versteld staan, want Nederland kan echt niet zonder. Veel organisaties zijn afhankelijk van vrijwilligers, zoals de sportvereniging of het buurthuis. Vrijwilligers dragen bij aan een sociale buurt, wijk, dorp of stad. Zonder hen kan de samenleving niet optimaal draaien. Waar zou de wereld zijn zonder vrijwilligers? De contributie van een sportclub gaat omhoog waardoor niet alle leden het meer kunnen betalen. Ook veel activiteiten en projecten zijn niet meer mogelijk. Of denk aan de mensen die iets doen voor eenzame ouderen, als dat wegvalt is hun leven minder leuk.

5 redenen om te kiezen voor vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger doe je niet alleen goed, het levert je ook veel op:

  • Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden. Dat staat goed op je CV en vergoot je werkervaring en kan zelf leiden tot een nieuwe vaste baan.
  • Je leert waar je goed in bent en waar je passie ligt.
  • Je ontmoet nieuwe contacten en wie weet maak je zelfs nieuwe vrienden.
  • Je doet goed: je zet je in voor een initiatief dat je belangrijk vindt en zorgt er mede daarom voor dat het initiatief van de grond komt of blijft bestaan.
  • Je staat positiever in het leven: wetenschappers tonen aan dat vrijwilligerswerk leidt tot minder stress en een hogere tevredenheid.

Werken bij de voedselbank

Ruim een miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens. 1 op de 13 kinderen gaat zonder ontbijt naar school. De voedselbank zorgt ervoor dat mensen die minimaal te besteden hebben, voedselhulp krijgen. Elke week ontvangen 40.000 huishoudens een voedselpakket. Voedsel dat de voedselbank heeft gekregen en dat weer weg wordt gegeven aan mensen die dat het hardste nodig hebben.

Uitsluitend vrijwilligers

Bij de voedselbank werken onbetaalde vrijwilligers. De ruim 13.000 vrijwilligers vormen het hart van de voedselbanken. Doordat er 171 voedselbanken in Nederland zijn, is er altijd wel een bij jou in de buurt. De functies zijn divers, zoals magazijnmedewerker, chauffeur, medewerker voedseluitreiking tot aan communicatie of HR adviseur. Voor de meeste functies geldt: een paar uurtjes per week is voldoende. Je doet het met elkaar, de teams zijn vaak hecht en je helpt mee aan het verbeteren van het leven van mensen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. En  je gaat ook nog eens voedselverspilling tegen!

Actuele vacatures

Interesse? Op werkenbijvoedselbanken.nl staan alle actuele vacatures en lees je de verhalen van andere vrijwilligers. Belangstelling voor vrijwilligerswerk dicht bij huis? Check jouw dichtstbijzijnde voedselbank voor de vacatures die de voedselbank heeft uitstaan.

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media