Blog

2017_soep proeven

Soep voor voedselbank dankzij gemeente en Soupalicious

Gemeente Eindhoven heeft een Europese primeur: door een kom soep te bestellen in de bedrijfskantine ondersteunen de medewerkers van de gemeente de voedselbank in de stad met een gelijke hoeveelheid soep.

De gemeente Eindhoven heeft een Europese primeur: vanaf maandag 6 maart geeft iedere ambtenaar die een kom soep eet in een van de bedrijfsrestaurants automatisch ook een kom soep aan een klant van de Eindhovense voedselbank. Dit One for One-principe is een gevolg van een samenwerking met de sociale onderneming Soupalicious. Deze organisatie maakt gezonde, verse soepen en verkoopt deze aan bedrijven en instellingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. Wethouder Mary-Ann Schreurs (duurzaamheid) nuttigde maandag het eerste kopje soep in het bedrijfsrestaurant in het Stadhuis. De soepen worden geproduceerd bij De Verspillingsfabriek in Veghel, die plek biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en gebruikt hiervoor uitsluitend verse, geredde groenten. Na enkele pilots is de gemeente Eindhoven de eerste organisatie die het principe inbedt in het reguliere aanbod van haar bedrijfsrestaurant.

Wekelijks schenkt de gemeente Eindhoven daarmee zo’n 400 literpakken vers ingevroren soep aan de Eindhovense voedselbank. De resterende behoefte van zo’n 100 liter per week hoopt Soupalicious nog met andere bedrijven uit de gemeente in te vullen. De Voedselbank Eindhoven is erg blij met het initiatief, zegt bestuurslid André Verschoor. “Wij geven wekelijks 500 voedselpakketten aan mensen die dit niet meer zelf kunnen betalen. De soepen van Soupalicious zijn daarbij van harte welkom!”. Ook Karin van der Sande, hoofd facilitaire diensten van de gemeente Eindhoven, is enthousiast over de maatschappelijke impact en kwaliteit van de soepen; “Wij vinden dat we dit soort initiatieven moeten omarmen omdat hier iedereen bij wint”.

Ook de Voedselbanken Nederland is partner in dit project. Voorzitter Leo Wijnbelt spreekt van een ‘uniek project in Europa’. “Als voedselbanken krijgen wij veel verse groente aangeboden Door er soep van te maken en deze in te vriezen, kunnen we het hele jaar door voedzame en gezonde producten aanbieden”.

Tijdens eerdere pilots in Amsterdam werd 100.000 liter soep voor de plaatselijke voedselbanken geproduceerd. Door de betrokkenheid van De Verspillingsfabriek voor de productie van de soep wordt voedselverspilling tegengegaan en kan grootschalig geproduceerd worden. Het is namelijk de ambitie van Soupalicious dat in 2020 elke klant van iedere voedselbank in Nederland wekelijks een gratis liter goede soep krijgt. Hiervoor moet 1,5 miljoen liter op jaarbasis worden verkocht aan bedrijven en overheden. “Als iedere gemeente met een voedselbank onze soepen afneemt, zijn we al ruim over de helft”, aldus Milco Aarts, oprichter van Soupalicious.

No Comments

Leave a Comment